SK Kuala Berang PDF Print E-mail

Staf sahaja

Sepintas Lalu

Klik Sini Untuk Gambar

25 Julai 2016, lawatan akademik pelajar pascasiswazah Universiti Malaysia Sabah ke SMK Lembah Bidong. Program lawatan ini dianjurkan sebagai salah satu alternatif dalam membantu mahasiswa dalam proses pembelajaran dengan membuka ruang minda, menimba ilmu dari aspek pengurusan terutamanya ideologi-ideologi yang digunakan oleh organisasi luar agar dapat meningkatkan tahap kesarjanaan mahasiswa terutamanya dalam pengurusan pendidikan.

klik Sini Untuk Gambar

16 julai 2016, Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Program Melestarikan Pendidikan Cemerlang LeBEST Peperiksaan Pertengahan Tahun 2016 telah dilangsungkan di Dewan Gemilang. Anugerah ini juga diharapkan akan menjadi satu landasan kepada pelajar-pelajar yang telah mencapai kejayaan untuk terus membudayakan kecemerlangan dalam hidup mereka pada masa akan datang.

Klik Sini umtuk Gambar

14 Julai 2016 (Khamis) – Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Sekolah 2016 ini telah diadakan di Courtyard SMKLB pada jam 10.00 pagi ini. Majlis ini diadakan bagi merayakan sambutan Hari Raya Aidilfitri yang melibatkan seluruh warga sekolah. Walaupun diadakan pada skala yang sederhana berbanding majlis yang sama pada tahun sebelumnya, kemeriahannya tetap terasa dan objektif utamanya telah tercapai iaitu untuk merapatkan hubungan silaturrahim sesama warga sekolah. Aktiviti ini juga merupakan salah satu dari aktiviti yang disyorkan di sekolah yang bertujuan untuk memupuk perpaduan dalam kalangan warga sekolah khususnya dalam kalangan murid. Penganjuran aktiviti ini juga bagi menepati Aspirasi ke-4 Sistem Pendidikan Malaysia seperti yang dihasratkan di dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, PPPM (2013-2025) yang memberi penekanan kepada aspek perpaduan dalam kalangan murid.

Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia. Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dengan rasa suka. Di kesempatan ini kami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari SMK Lembah Bidong.

Solat terawih dan ceramah agama setiap hari selepas solat isyak yang merupakan sebahagian daripada Program Ihya' Ramadhan anjuran Badan Kerohanian SMK Lembah Bidong.

Bulan Ramadhan menjadi titik permulaan kepada langkah mendidik dan melatih murid-murid untuk terus mendekati dan memahami isi kandungan dalam Al-Quran. Majlis Khatam Al-Quran yang diadakan ini bertujuan untuk  meneruskan konsep dan budaya cinta Al-Quran dalam kalangan generasi muda. Di samping itu, ia adalah untuk meraikan kejayaan murid-murid menamatkan program tadarus yang diadakan sepanjang Bulan Ramadhan di sekolah.

Bulan suci Ramadhan merupakan satu bulan dimana seluruh umat muslim di dunia diwajibkan untuk melaksanakan ibadah puasa. Dalam pelaksanaannya, tak hanya ibadah puasa yang wajib untuk dilaksanakan, namun juga amalan-amalan lainnya, yang dapat menyempurnakan ibadah pada bulan suci Ramadhan. Segala amal kebaikan yang dilaksanakan pada bulan Ramadhan dapat berpahala yang berlipat ganda bagi yang melaksanakannya.

Waktu Sekarang

Ulti Clocks content